Bardzo dużym wsparciem w pracy dietetyka do określenia jak najbardziej indywidualnej diety na pacjenta jest diagnostyka w postaci testów genetycznych. To jedyne wiarygodne narzędzie ! geny się nie zmieniają, takie badanie wykonuje się raz w życiu. Medycyna spersonalizowana to takie podejście do zdrowia pacjenta, gdy oprócz ogólnej wiedzy naukowej bierzemy również pod uwagę szczególne potrzeby i cechy charakterystyczne pacjenta przy wyborze odpowiedniego leczenia. Podchodzimy do pacjenta całościowo i bierzemy pod uwagę jego problemy zdrowotne oraz predyspozycje rodzinne. Rezultatem spersonalizowanej medycyny jest zalecenie procedur leczenia dostosowanych do potrzeb jednej osoby. Taki test polecam nie tylko osobom z nadwagą i otyłością, ale również z problemami jelitowymi, skórnym, stanami zapalnymi, chorobami autoimmunologicznymi. Wynik takiego badania pokazuje:
- Genetyczne uwarunkowania do nadwagi i otyłości
- Ryzyko efektu jo-jo
- Ryzyko zwiększonego BMI i obwodu talii
- Podstawowy przemiana materii
- Zdolność do odchudzania podczas interwencji dietetycznych
- Skuteczność diety niskowęglowodanowej
- Skuteczność diety niskokalorycznej
- Skuteczność diety niskotłuszczowej
- Metabolizm alkoholu
- Metabolizm kofeiny
- Ryzyko nietolerancji fruktozy
- Ryzyko nietolerancji glutenu
- Ryzyko nietolerancji laktozy
- Ryzyko zwiększonego apetytu z powodu stresu
- Uczucie sytości
- Podjadanie
- Korzyści z ćwiczeń wytrzymałościowych w celu poprawy poziomu HDL
- Ćwiczenia redukujące tkankę tłuszczową
- Ryzyko złego wchłaniania wapnia
- Predyspozycje do rozregulowania wapnia
- Ryzyko niskiego/wysokiego poziomu żelaza
- Ryzyko niskiego poziomu magnezu
- Ryzyko niskiego/wysokiego poziomu selenu
- Wrażliwość na sód
- Zdolność do spalanie tłuszczu
- Reakcja na stosowanie diety niskotłuszczowej w celu podwyższenia poziomu HDL
- Zdolność do spalania tłuszczów nasyconych
- Reakcja na jednonienasycone tłuszcze
- Reakcja na wielonienasycone tłuszcze
- Zdolność do trawienia pokarmów skrobiowych
- Wrażliwość na węglowodany rafinowane
- Wpływ spożycia węglowodanów na poziom HDL
- Wpływ spożycia węglowodanów na poziom LDL
- Ryzyko podwyższonego poziomu glukozy
- Ryzyko insulinooporności
- Ryzyko cukrzycy typu 2
- Wrażliwość na gorzki smak
- Apetyt na słodycze
- Wrażliwość na sól
- Ryzyko awitaminozy
- Ryzyko rozregulowania poziomu HDL
- Predyspozycje do zwiększonego poziomu trójglicerydów
- Predyspozycje do zwiększonego utleniania LDL
- Ryzyko podwyższonego poziomu cholesterolu LDL
- Ryzyko niezrównoważonego stosunku trójglierydów/HDL
Przygotowanie do testu
Godzinę przed pobraniem nie należy jeść, pić, żuć gumy, palić papierosów, myć zębów, stosować szminki i pomadki.
Pobranie jest bezbolesne. Polega na pobraniu materiału genetycznego z wewnętrznej strony policzka specjalnym patyczkiem z wacikiem.
Na wynik testu oczekuje się około 4 tygodni.
Test genetyczny NutriGen
Koszt: 2300 zł
Test wykonuje się raz w życiu
Bardzo dużym wsparciem w pracy dietetyka do określenia jak najbardziej indywidualnej diety na pacjenta jest diagnostyka w postaci testów genetycznych. To jedyne wiarygodne narzędzie ! geny się nie zmieniają, takie badanie wykonuje się raz w życiu. Medycyna spersonalizowana to takie podejście do zdrowia pacjenta, gdy oprócz ogólnej wiedzy naukowej bierzemy również pod uwagę szczególne potrzeby i cechy charakterystyczne pacjenta przy wyborze odpowiedniego leczenia. Podchodzimy do pacjenta całościowo i bierzemy pod uwagę jego problemy zdrowotne oraz predyspozycje rodzinne. Rezultatem spersonalizowanej medycyny jest zalecenie procedur leczenia dostosowanych do potrzeb jednej osoby. Taki test polecam nie tylko osobom z nadwagą i otyłością, ale również z problemami jelitowymi, skórnym, stanami zapalnymi, chorobami autoimmunologicznymi. Wynik takiego badania pokazuje:
- Genetyczne uwarunkowania do nadwagi i otyłości
- Ryzyko efektu jo-jo
- Ryzyko zwiększonego BMI i obwodu talii
- Podstawowy przemiana materii
- Zdolność do odchudzania podczas interwencji dietetycznych
- Skuteczność diety niskowęglowodanowej
- Skuteczność diety niskokalorycznej
- Skuteczność diety niskotłuszczowej
- Metabolizm alkoholu
- Metabolizm kofeiny
- Ryzyko nietolerancji fruktozy
- Ryzyko nietolerancji glutenu
- Ryzyko nietolerancji laktozy
- Ryzyko zwiększonego apetytu z powodu stresu
- Uczucie sytości
- Podjadanie
- Korzyści z ćwiczeń wytrzymałościowych w celu poprawy poziomu HDL
- Ćwiczenia redukujące tkankę tłuszczową
- Ryzyko złego wchłaniania wapnia
- Predyspozycje do rozregulowania wapnia
- Ryzyko niskiego/wysokiego poziomu żelaza
- Ryzyko niskiego poziomu magnezu
- Ryzyko niskiego/wysokiego poziomu selenu
- Wrażliwość na sód
- Zdolność do spalanie tłuszczu
- Reakcja na stosowanie diety niskotłuszczowej w celu podwyższenia poziomu HDL
- Zdolność do spalania tłuszczów nasyconych
- Reakcja na jednonienasycone tłuszcze
- Reakcja na wielonienasycone tłuszcze
- Zdolność do trawienia pokarmów skrobiowych
- Wrażliwość na węglowodany rafinowane
- Wpływ spożycia węglowodanów na poziom HDL
- Wpływ spożycia węglowodanów na poziom LDL
- Ryzyko podwyższonego poziomu glukozy
- Ryzyko insulinooporności
- Ryzyko cukrzycy typu 2
- Wrażliwość na gorzki smak
- Apetyt na słodycze
- Wrażliwość na sól
- Ryzyko awitaminozy
- Ryzyko rozregulowania poziomu HDL
- Predyspozycje do zwiększonego poziomu trójglicerydów
- Predyspozycje do zwiększonego utleniania LDL
- Ryzyko podwyższonego poziomu cholesterolu LDL
- Ryzyko niezrównoważonego stosunku trójglierydów/HDL
Przygotowanie do testu
Godzinę przed pobraniem nie należy jeść, pić, żuć gumy, palić papierosów, myć zębów, stosować szminki i pomadki.
Pobranie jest bezbolesne. Polega na pobraniu materiału genetycznego z wewnętrznej strony policzka specjalnym patyczkiem z wacikiem.
Na wynik testu oczekuje się około 4 tygodni.